Professional Audio & Video Blog

Omrop Fryslân op zoek naar flexibiliteit in mediabeheer

Roald Koger Roald Koger

180 terabyte archief en  40 terabyte actuele media, dat is waar Michel Visser samen met zijn collega Roald Koger van Omrop Fryslân de hele dag mee loopt te toveren. De juiste media moet op de juiste plaats beschikbaar zijn voor de juiste mensen, in het juiste formaat.

Afdeling mediabeheer

Bij Omrop Fryslân is er één afdeling die zich bezig houdt met het stroomlijnen van alle ins en outs die met video te maken hebben. De verslaggevers laden hun beeldmateriaal in op de server en vervolgens moeten deze beelden vanaf de montageafdeling opvraagbaar zijn. Hier maken ze er het journaal, skoal.tv (24/7 muziekzender van Omrop Fryslân) reportages voor NPO2, IepenUp, Fries schoolTV of een live verslag van. Ook moet AVID, de montagesoftware die ze gebruiken, op alle servers draaien.

 

 

Intelligentie in een doos

Michel Visser, mediamanager bij Omrop Fryslân, lijkt echter niet erg onder de indruk van de hoeveelheid streams en de video pre-sets die aan iedere stream hangen. “Het is de kunst om met apparatuur te werken die slimmer is dan Roald en ik bij elkaar. Dan is het allemaal best overzichtelijk”, lacht Michel. 

 

Michel Visser

De zoektocht

“Natuurlijk spreken we wel andere regionale omroepen en heb je het over hoe zij bepaalde uitdagingen aangaan. Ik heb echter het idee dat wij bij Omrop Fryslân redelijk voorop lopen. We zijn altijd geïnteresseerd in nieuwe oplossingen en staan open voor nieuwe technieken. Toen Heynen ons benaderde met deze high end video encoder hadden ze direct onze onverdeelde aandacht!”

 

MediaExcel

Ad de Groot, accountmanager bij Heynen BV: “MediaExcel is een video encoder met 4 ingangen. Per ingang kun je meerdere output streamprofielen (video pre-set) definiëren. Bijvoorbeeld een snelle verbinding voor weergave op de mobiele telefoon en een hogere resolutie voor beelden die naar de TV gestreamd worden.  Ook kun je per stream kiezen of je bijvoorbeeld een logo of ondertitels meestuurt. Evenementen buiten werktijd kunnen we vooraf inplannen. Deze beginnen dan automatisch op een bepaalde tijd. Dat leek me wel heel handig voor Omrop Fryslân!”

De samenwerking

Michiel Visser: “Heynen gaat ver! Afgelopen winter zou onze 2de video encoder door Heynen geleverd worden. Volledig voorgeprogrammeerd, zodat we hem bijna alleen maar in het rek hoefden te zetten. Een maand voor de afgesproken leverdatum ging onze oude video encoder stuk. Ad  heeft toen direct een encoder uit hun magazijn gehaald, is naar Leeuwarden gereden en samen hebben we de profielen erin gezet. Binnen 24 uur waren we weer online! Dat noem ik nog eens service!”

 

Contact

Enthousiast geworden door het verhaal van Omrop Fryslân? Benieuwd wat de MediaExcel voor u kan betekenen? Of heeft u een vraagstuk waarbij u de kennis, ervaring en contacten van Heynen goed kunt gebruiken? Neem gerust contact op met Ad de Groot – This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. – 06-209 58 712  Hij helpt u graag!