Professional Audio & Video Blog

Heynen helpt RTV Drenthe professionaliseren middels unieke OTT video encoder

Heynen helpt RTV Drenthe professionaliseren middels unieke OTT video encoder

De tijd dat een regionale omroep zich maar om 1 kanaal druk hoeft te maken is al lang verleden tijd. Radio uitzendingen, TV uitzendingen en live reportages moeten gelijktijdig en in verschillende formaten naar het traditionele TV kanaal, social media en de website gestreamd worden. Dit vraagt om een OTT video encoder met allure.


De aanleiding

Bram Wittendorp, Netwerk-/Systeembeheerder bij RTV Drenthe vertelt: “Bij RTV Drenthe maken we veel gebruik van livestreams. We maken 24/7 live (beeld-)radio en dagelijks zenden we live het nieuwsprogramma Drenthe Nu uit, met het laatste nieuws uit de provincie. Gevolgd door een gevarieerde TV-programmering. Daarnaast verslaan we op locatie ieder interessant regionaal evenement en iedere belangrijke gebeurtenis.Tot voor kort realiseerden we onze streams met een viertal Pc’s voorzien van een videokaart en OBS software. Dat werkte omslachtig, want iedere bestemming vereiste een aparte encoder. Voor 1 videobron kon het dus zo zijn dat er 4 PC’s naar internet stonden te streamen.  Belangrijker nog; het daarbij behorende RTMP protocol kan niet goed overweg met verschillende streamkwaliteiten. Daarnaast was het overgaan naar het Blue Billywig Online Video Platform een goede aanleiding om verder te professionaliseren”. 

Waarom Heynen?

“Al jaren is Heynen onze partner op het gebied van live streaming. Zo maken we naar volle tevredenheid gebruik van meerdere LiveU AV encoders om evenementen op locatie live OTT te streamen. De service die door Heynen geboden wordt gaat verder dan een leuk verkoopverhaal. Dat we bij de zoektocht naar een nieuwe encoder naar Heynen keken was dus een logische stap voor ons”.

 

Het proces

“Heynen heeft onze wensen in kaart gebracht en daarop de MediaExcel Hero geadviseerd. We kregen een demonstratie die helemaal was afgestemd op onze omgeving waardoor we de toegevoegde waarde van de MediaExcel Hero direct zelf konden ervaren. Heynen heeft de basisconfiguratie voor ons gedaan en een plan van aanpak geschreven voor de inrichting ervan. Daarnaast hebben we een training gekregen om de vele mogelijkheden van het product te leren kennen. Heynen snapt precies wat belangrijk voor ons is en waarmee wij het best geholpen zijn. 

Daarna zijn we zelf gaan testen. Sneller dan dat wij vooraf hadden durven hopen hebben we een aantal streams overgezet naar de nieuwe OTT encoder. Dit omdat het in de tests heel goed werkte en we er vertrouwen in hadden. De MediaExcel Hero werkt super stabiel”. 

 

Het resultaat

“Door de MediaExcel Hero kunnen we 

  • één stream gelijktijdig naar meerdere kanalen streamen;
  • per kanaal eenvoudig de resolutie en bitrate bepalen dankzij het HLS protocol. Online lage resolutie voor snelle weergave, op TV hoge resolutie voor mooie beelden;
  • alles eenvoudig online, per stream, regelen dankzij de gebruiksvriendelijke web interface;
  • makkelijk en snel opnames delen via social media doordat deze encoder beter en stabieler samenwerkt met Prepr (een online radio-redactiesysteem);
  • efficiënter samenwerken, dankzij de gebruiksvriendelijke applicatie met meerdere gebruikersaccounts;
  • de werkdruk verlagen, doordat streams gepland online kunnen gaan.

 

Al met al hebben we het proces van het streamen van meerdere streams naar meerdere kanalen beter, overzichtelijker en gemakkelijker gemaakt en kunnen we de content beter afstemmen op de gebruikers. Heynen was hierbij onmisbaar. Zowel in de adviesfase als bij implementatie”, aldus Bram Wittendorp.

 

Meer weten?

Bent u ook op zoek naar een dergelijke oplossing of wilt u meer weten over welke oplossingen Heynen kan bieden in de broadcast industrie? Neem dan contact op met Ad de Groot, accountmanager van Heynen BV.  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. +31 6 209 58 712