Professional Audio & Video Blog

LiveU Facilitaire samenwerking Regionale Omroepen bij het Noordelijk lijsttrekkersdebat 2017 Userreport door Jeroen Mennema Hoofd Mediafaciliteiten & ICT at RTV Noord

LiveU Facilitaire samenwerking Regionale Omroepen bij het Noordelijk lijsttrekkersdebat 2017 Userreport door Jeroen Mennema Hoofd Mediafaciliteiten & ICT at RTV Noord

Woensdag 8 februari was in Groningen het eerste lijsttrekkersdebat in de aanloop naar de verkiezingen. Dit debat is op verzoek van SNN in samenwerking met de drie noordelijke regionale omroepen RTV Noord, RTV Drenthe en Omrop Fryslan geproduceerd én gefaciliteerd.

Het project:
Naast de redactionele samenwerking is er ook op facilitair gebied de kennis en middelen gebundeld. De bezuinigingen zijn bij alle omroepen merkbaar maar de vraag naar kwaliteit blijft. Daarom is het dus zaak om goed na te denken over hoe je de online en TV kijkers, luisteraars en social media op een efficiënte manier bedient.

De samenwerking:
Zo leverde Omrop Fryslan, RTV Drenthe en RTV Noord gezamenlijk de regie, crew, OBV, verbindingen, vormgeving, technische productie en de montage.

De verbindingen:
Voor de verbindingen is gebruikt gemaakt van 100% IP* op basis van een QoS internetverbinding van het Provinciehuis in Groningen. Twee encoders en twee multipoint units van LiveU zorgden voor de encoding en distributie naar de drie regionale omroepen, de NOS en RTL. Dit geeft naast een hogere beeldkwaliteit ook een aanzienlijke besparing op traditionele satelliet kosten, minder transportbewegingen en meer flexibiliteit. Een KA schotel was als back-up beschikbaar.

Door een aanpassing in de wens van de benodigde faciliteiten was de inzet van de HD OBV van Omrop Fryslan mogelijk en was inhuur van een facilitair bedrijf niet noodzakelijk.

TV, Radio, Social Media:
Naast de TV faciliteiten was er ook ondersteuning voor live radio en diverse online en social media uitzendingen. Het debat was live te volgen op de videostreams en Facebook live streams van de omroepen. Op Twitter was er een live verslag met video.

Locale faciliteiten:
Voor het licht, zaalversterking, zenders en schermen is gebruik gemaakt van de expertise en faciliteiten van AddLight. Er waren voor het debat meer dan 30 frequenties in gebruik. Voor het licht is gebruik gemaakt van een aggregaat van DG verhuur.

Provinciehuis in Groningen:
Vanuit het provinciehuis in Groningen waren twee publieke ip-adressen beschikbaar waar alle poorten van open stonden. Door een apart VLAN op te zetten is voorkomen dat wij met ander ip verkeer te maken zouden krijgen. Verder was deze lijn redundant uitgevoerd. De lijn in het provinciehuis is 1Gb's synchroon zodat we ruim voldoende upload beschikbaar hadden. 

Door de aparte lijn te gebruiken voorkom je een hoge latency, voldoende upload en minimale packetloss.. Deze eigenschappen komen uiteindelijk ten goede van de betrouwbaarheid en kwaliteit van de stream via de LiveU. 

LiveU:
Op locatie gebruikten we één LiveU LU200 die rechstreeks naar de LiveU server van RTV Noord streamde. Deze stream werd via Multipoint doorgezet naar de server van Omrop Fryslan en RTV Drenthe. Aangezien het voor ons de eerste keer was dat we deze multipoint constructie gingen gebruiken hebben we de week voorafgaand meerdere langdurige testen gedaan. Hieruit bleek dat de CPU performance rond de 50% was en ruim voldoende om op een betrouwbare manier deze constructie te gebruiken.

Een andere LiveU LU400 streamde naar de LiveU server van de NOS waarna het bij de MCR weer naar RTL werd doorgezet.

Back-up:
Belangrijk punt is dat wij altijd een back-up oplossing achter de hand hebben, dit is protocol bij live uitzendingen waar we het risico op eventuele uitval willen verlagen. Zo hadden we een derde LiveU beschikbaar via een KA-SAT verbinding. Het was voor Nederland de eerste keer dat de multipoint oplossing is ingezet ten behoeve van distributie.

LiveU Multioint:
Om de multipoint door één persoon te laten monitoren hebben we in overleg met support van Heynen gekozen voor een gezamenlijk LiveU account waarin alle LiveU encoders en servers zitten. Hierdoor kunnen we ook in de toekomst makkelijk en snel multipoint verbindingen opzetten en monitoren.

Related Solutions

 • In the world of Broadcast Television, monitors play a critical role

  In the world of Broadcast Television, monitors play a critical role: they provide preview for multiple cameras (and program), assist with camera shading, allow the TD, AD, Director, and others to frame a shot, and provide multi-viewing control room options for large productions. They can even monitor signal with built-in scopes.

Supplier

 • LiveU

  Broadcast live anywhere, anytime. LiveU designs, develops and provides a real-time Video Uplink Solution at broadcast quality which provides instant setup time, connects to any video camera and allows going live in seconds.

Related Blog messages

 • SIMPLIFY STREAMING TO SOCIAL MEDIA WITH LIVEU

  LiveU helps you to engage with your viewers online by simplifying the way you can stream to social media. We've connected LiveU Central directly with leading social media platforms! Now you can go live on Facebook, Periscope and Twitter faster, with a simpler workflow than ever before. Please don't hesitate to contact your local distributor to activate your LiveU social media license or for more information.

 • LiveU mee het Wad op

  LiveU mee het Wad op, een report door Martin Wijbenga 1e Programmatechnicus Omrop Fryslan

  Omrop Fryslân ‘in dei op it wetter’.   (Omrop Fryslân ‘een dag op het water’)